Opis
Kup ekologiczną moringę
Znana również jako "drzewo życia", moringa od dziesięcioleci jest wykorzystywana ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze. Pochodzi z regionów o ciepłym klimacie, można go znaleźć w Indiach, Afryce, Ameryce Południowej i na Karaibach. Jego nasiona i liście są szeroko stosowane w kuchni i w fitoterapii. W rzeczywistości zawierają one wiele witamin. Są tam witaminy A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12). Karma ta zawiera również niezbędne minerały i pierwiastki śladowe. Należą do nich magnez, wapń, potas, miedź, żelazo, siarka, cynk, selen i fluor.
Moringa zawiera również białka, w tym niektóre niezbędne aminokwasy. Należą do nich tryptofan, lizyna, leucyna i treonina. Aminokwasy wtórne, flawonoidy, polifenole i chlorofil uzupełniają listę składników aktywnych.
Głównym powodem, dla którego jest tak interesujący jest to, że aktywnie stymuluje układ odpornościowy organizmu (1). Tym samym pomaga zapobiegać chorobom, zwłaszcza w okresach słabości (zmiany sezonowe). Dodatkowo posiada silne właściwości antyoksydacyjne, których celem jest zapobieganie i spowalnianie efektów starzenia się komórek (2). Wyróżnia się również zawartością witaminy C, która jest siedmiokrotnie wyższa niż w przypadku pomarańczy. Moringa jest również bardzo pomocna w profilaktyce i walce z chorobami układu krążenia. Wiadomo, że pomaga zapobiegać problemom zdrowotnym związanym z wiekiem. Ale także do walki z bezsennością i problemami z męskim libido.
A jakby tego było mało, organiczna moringa jest również korzystna dla zdrowia skóry i włosów.
Jak spożywać moringę w proszku?
Organiczna moringa w proszku może być dodawana do napojów takich jak woda, smoothies, soki owocowe, zupy i napoje. Jego smak jest podobny do szpinaku, ale łagodniejszy i lżejszy. Może więc zastąpić szpinak we wszystkich najlepszych przepisach na soki owocowe i warzywne. Można ją również wykorzystać w wielu przepisach, to doskonała okazja do urozmaicenia diety i odkrycia nowych smaków. W celach odżywczych można spożywać od 8 do 12 gramów organicznej moringi dziennie. Jednak idealna ilość to 4 łyżeczki dziennie, co stanowi dawkę od 2,5 do 5 gramów proszku dziennie.
organiczna moringa w proszku
Właściwości i korzyści z moringi
Bogata w antyoksydanty zorigine;
Zapobiega i łagodzi objawy chorób układu krążenia;
Superfood: oferuje bardzo wysoką wartość odżywczą;
Zwalcza niedobory żywieniowe;
Łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowym;
Stymuluje organizm, zwiększa energię;
Zwalcza trądzik i suchą skórę;
Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu brzusznego;
Ma właściwości oczyszczające;
Zapobiega związanemu z wiekiem pogorszeniu funkcji poznawczych;
Poprawia nawilżenie naskórka (górnych warstw);
Utrzymuje sprężystą i elastyczną skórę;
Idealny dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia;
Zapobiega oznakom starzenia się skóry;
Certyfikowany organiczny, wolny od GMO, wolny od pestycydów.